Wednesday, 30 October 2013

Filled Under:

Info ! Proses Pereputan Mayat Setelah Manusia Meninggal Dunia Dari 0 minit Hingga 1 tahun.
0 Minit
Kematian secara perubatan terjadi ketika otak kehabisan supply oksigen.

1 Minit
Darah berubah warna dan otot kehilangan kontraksi, air kencing keluar tanpa izin .

3 Minit
Sel -sel otak tewas secaraperlahan-lahan. Saat ini otak benar -benar berhenti berfikir.

4 - 5 Minit
Anak mata membesar dan berselaput . Bola mata mengkerut kerana kehilangan tekanan darah.

7 - 9 Minit
Penghubung ke otak mulai mati.

1 - 4 Jam
Rigor Mortis (Fasa Dimana keseluruhan otot di tubuh menjadi kaku ) membuat otot kaku dan rambut berdiri, kesannya rambut tetap tumbuh setelah mati.

4 - 6 Jam
Rigor Mortis Terus beraksi. Darah yang berkumpul lalu mati dan warna kulit menghitam .

6 Jam
Otot masih mengecut. Proses penghancuran , seperti kesan alkohol masih berjalan.

8 Jam
Suhu badan langsung menurun secara drastik .

24 - 72 Jam
Isi perut membusuk oleh mikrob dan pankreas mula mencerna dirinya sendiri.

36 - 48 Jam
Rigor Mortis Henti , Tubuh anda selentur penari balet .

3 - 5 hari
penguraian mengakibatkan luka skala besar , darah menitis keluar dari mulut dan hidung.

8 - 10 Hari
Warna tubuh berubah dari hijau ke merah selaras dengan membusuknya darah.

beberapa Minggu
Rambut , Kuku , Dan Gigi dengan mudahnya tercabut.

satu Bulan
Kulit anda mula cair.

satu Tahun
Selain tulang tidak ada lagi yang tersisa dari tubuh anda. Sekarang anda adalah saingan Twiggy dan Calista Flockhart . Anda yang sewaktu hidupnya cantik , gagah , gemuk , kaya dan berkuasa, sekarang hanyalah longgongkan tulang yang menyedihkan.Proses penguraian Tubuh Manusia


 

Bakteria bekerja secara berstruktur dalam proses degradasi organisma atau proses pereputan mayat. Pereputan bermula dengan pemutusan ikatan protein - protein besar pada jaringan tubuh oleh bakteria fermentasi menggunakan enzim protease .

Kumpulan hasil pemutusan ikatan protein yang disebut asam amino ini dicerna pelbagai jenis bakteria , misalnya bakteria acetogen .

Bakteria ini mereaksikan asid amino dengan oksigen dalam tubuhnya untuk menghasilkan asid asetik , hidrogen , nitrogen , serta gas karbon dioksida. Produk asid asetik ini menimbulkan bau. Bau busuk dari tubuh mayat tidak hanya mengganggu , namun juga membahayakan .

Lalu, bagaimana proses pembusukan tubuh dilakukan dari tubuh elok  hingga tinggal tengkorak ?

Proses pereputan berawal dari mikroorganisme, misalnya bakteria yang hidup di dalam usus besar manusia. Bakteria tersebut mulai merendahkan protein yang terdapat dalam badan. Jika seluruh jenis ikatan protein sudah terputus , beberapa rangkaian tubuh menjadi tidak berfungsi .

Proses ini disempurnakan bakteria yang datang dari luar tubuh mayat , boleh berasal dari udara , tanah, ataupun air. Seluruh jenis bakteria ini menyerang hampir seluruh sel di tubuh dengan cara menyerang sistem pertahanan tubuh yang tidak lagi aktif , menghancurkan rangkaian otot, atau menghasilkan enzim pemusnah sel yang disebut protease .

Kemudian dengan pelbagai jenis metabolisme , mikroorganisme mulai memakan rangkaian mati dan mencernanya . Tak jarang kerja proses ini dibantu reaksi kimia alami yang berlaku dalam organisma mati. Semakin lama , otot -otot semakin habis dimakan bakteria.


9 comments:

 1. Lps tu blhlah kutip tulang itu, utk dibuat sup dn kekuatan seks yg menggila pd mlm hari.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ni pesakit covid 19 ka pa ni👀👀

   Delete
  2. Anonymous9:04 am

   psycho teruk ni

   Delete
 2. Luka skala yang amat menyedihkan, tetapi ada gunanya pada tahun 2216, dimana mayat ini akan dikeluarkan kubur, lalu diexplotasilan sebagai terminator atau robot yang boleh menjaga keamanan negara. Seperti terminator yang terkenal seperti dalam filem malah lebih terkenal dari filem itu. Setiap mayat yang diexplotasikan walaupun hanya tinggal tulang dan sudah hancur, boleh diprint wajahnya serta tubuh badannya malah lebih tenaga kuat dari 20 buah kereta kebal dan mempunyai berat lebih dari lima tan. Mempunyai kuasa uranium dan berkebolehan bertempur pada dua ribu orang askar serta kebal dari pelbagai senjata.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuat betul pengaruh Terminator kau ni. Apa2 pun, Tahniah lah sebab imaginasi aku pun macam kau juga. Fanatik Filem Terminator dari yang first Sequal sampai Terminator Salvation.

   Delete

Nuffnang Ads

Followers