Saturday, 25 February 2017

Filled Under:

Ikan Jerung Aneh Punyai 300 Batang Gigi.


Sekumpulan nelayan mendapat tangkapan ikan yang cukup mengejutkan, ketika mereka menarik jerung prasejarah yang menakutkan dari dalam air.Ketika itu mereka menjaring ikan di berhampiran tasik Entrance di Victoria timur.

Berwarna coklat gelap, makhluk seperti belut tersebut merupakan ikan yu , juga dikenali sebagai 'fosil hidup'. Yu ini diberi nama insang frill, kerana mempunyai enam insang, mirip dengan ikan pemangsa.

Asal usul yu ini kembali ke sekitar 80 juta tahun. Di mana saat ini, hanya ada satu daripada dua spesies yu yang masih hidup dari tempoh tersebut. Lalu bagaimana yu ini boleh bertahan hidup hingga dunia moden saat ini?

Persatuan Perikanan South East Trawl (SETFA) kepala eksekutif Simon Boag berkata, nelayan yang pertama kali mencari yu ini bingung dengan penemuan mereka. Kerana ikan mirip belut tersebut mempunyai gigi cukup banyak, kira-kira 300 batang. "Haiwan ini mempunyai 300 gigi di lebih dari 25 baris, sehingga selepas anda berada di mulutnya, anda tidak akan boleh keluar," kata Boag.

"Baik untuk doktor gigi, itu adalah hal yang aneh. Saya tidak berfikir anda akan ingin menunjukkan kepada kanak-kanak kecil sebelum mereka pergi tidur," tambahnya.

Boag mengatakan ini adalah penglihatan pertama, dari spesies hidup, yang berasal dari zaman prasejarah, oleh manusia.

"Ini memang kelihatan berusia 80 juta tahun. Ia kelihatan prasejarah, sepertinya itu dari masa lain," katanya.

Yu yang ditarik dari air ini mempunyai panjang dua meter dan ditangkap di kedalaman 700 meter di bawah permukaan air.

Biasanya spesies ini didapati dilebih pada 1,500 meter, tapi jarangsekali mencari mereka di bawah 1,200 meter, menurut laman SETFA.Yu ini mempunyai punggung, sirip perut dan dubur di belakang tubuhnya.

Rahang panjang dan fleksibel bermakna boleh menelan seluruh mangsanya, sementara giginya klem bawah dan membuat makanan tidak dapat melarikan diri mulutnya.

Spesimen ditawarkan kepada CSIRO tetapi tidak diambil. Hal ini boleh difahami, kerana jerung tersebut telah dijual.
0 comments:

Post a Comment

Followers

networkblogs