Sunday, 3 December 2017

Filled Under:

Pelantar Minyak Paling Tertinggi Didunia.


Platform Troll adalah platform di luar pantai pesisiran pantai  barat Norway. Pada 1.2 juta tan , ketinggian 472 meter, dengan struktur konkrit di dalam air pada 369 meter, dan berat kering sebanyak 656,000 tan, troll platform sebahagiannya merupakan bentuk yang hebat dalam pembinaan. Bukan sahaja Troll A di antara projek kejuruteraan terbesar dan paling kompleks dalam sejarah, ia adalah objek terbesar yang pernah dikuasai manusia di seluruh permukaan bumi. Platform ini adalah sensasi televisyen apabila ia ditarik ke Laut Utara pada tahun 1996, di mana ia kini dikawal oleh Statoil.

Biasanya kaki platform diangkut di sebelahnya dan kemudian - disokong oleh peranti pengapungan. Dalam hal Troll A, bagaimanapun, seluruh platform telah dipasang di satu lokasi, dan kemudian terapung ke laut. Platform Troll dilukis lebih 200 kilometer, di bahagian utara Rogaland, di barat laut Bergen. Tunda mengambil dalam masa tujuh hari.


Platform yang berada  303 meter di bawah permukaan laut dan salah satu kaki konkrit silinder mempunyai lif yang mengambil masa sembilan minit untuk perjalanan dari platform di atas ke dasar laut. Dinding Troll kaki A lebih 1 meter tebal diperbuat daripada besi konkrit yang dibentuk. 

Pada tahun 1996 platform yang ditetapkan dalam Rekod Dunia Guinness bagi 'platform gas luar pesisir yang terbesar. Tajuk kini milik Platform Petronius di Teluk Mexico yang bermaksud 2,000 kaki (610 m) di atas dasar laut.

Saksikan Video Menarik ini:


0 comments:

Post a Comment

Followers