Wednesday, 4 July 2018

Filled Under:
,

10 Tempat Pelik Jarang Jarang Ditemui.


Beberapa bahagian di dunia ini Terdapat tempat-tempat yang unik dan aneh yang jarang ditemui di mana-mana di  dunia . Ia menjadikan kita seperti berada di planet lain.

1 Socotra Island - Lautan Hindi

Jika anda berkesempatan mengunjungi pulau ini, anda boleh dengan mudah berbohong bahawa anda baru saja diculik Alien, pemandangan Pulau Socotra yang sudah terpisah dari benua terdekat, benua Afrika selama 6 atau 7 Juta tahun ini, sangat unik. Apalagi di pulau ini terdapat 700 flora spesies flora dan fauna paling jarang ditemui di dunia.

Tapi jangan berharap boleh tinggal, iklim dipulau ini sangat  panas, dan kering sangat. Pantai di pulau ini banyak sekali terdapat gua, bahkan salah satu gua mencapai panjang 7 km, dan gunung di pulau ini mencapai tinggi 1525 meter, dan bahkan beberapa tanaman usianya mencapai 20 juta tahun.


2. Dry Valleys - Antartika
Lembah Kering di Antartika ini memiliki lantai berupa kerikil, dan dikatakan bahawa pemandangan yang anda dapat saksikan di tempat ini tidak jauh jadi pemandangan di Marikh. Pemandangan yang luar biasa ini akan anda temukan di Antartika, dan sama sekali tidak mendapat salji, sekaligus merupakan satu-satunya tempat tanpa ais di Antartika. KAdang-kala di dasar lembah ini terdapat tasik ais yang tebalnya mencapai beberapa meter. Dan dibawah tasik ini, terdapat air yang sangat masin, dan yang lebih ajaib lagi, ternyata di dalam air tersebut ada makhluk hidup yang boleh hidup!
3.Rio Tinto - Sepanyol
Lombong terbuka Rio Tinto ini menampilkan pemandangan yang luar biasa indah dan aneh, sehingga pemandangan yang ada semakin mirip dengan bulan. Pertumbuhan dari lombong ini tidak hanya memakan gunung dan lembah yang ada, bahkan sampai semua penduduk kampung di dekat lombong tersebut perlu dipindahkan ke bandar terdekat. Air merah di sungai Rio Tinto ini sangat masam dan tinggi kandungan logam beratnya.

4 Klikuk, the Spotted Lake - Kanada
Pada saat musim panas, air di tasik ini, berwap dan meninggalkan mineral yang ada dilontarkan, dan membentuk pelbagai kolam kecil dengan pelbagai warna, yang pada umumnya adalah biru dan hijau. Kandungan mineral yang ada dalam air dan lumpur sangat membantu mengurangkan rasa sakit, sehingga suku Indian setempat sering menggunakan tempat ini sebagai tempat untuk merawat anggota mereka yang terluka.

5. Salar de Uyuni - Bolivia
Adalah tempat yang mungkin paling indah (sekaligus aneh) di dunia. Daerah dengan padang garam terbesar di dunia, termasuk juga gunung berapi yang aktif, dan dataran geyser, dengan berbagai fatamorgana unik yang membuat anda merasa tinggal di planet lain.
6 Vale da Lua - Brazil
Terjemahan dari nama tempat ini adalah Lembah Bulan, yang merupakan lembah batu yang terhakis air, dan meninggalkan banyak 'kolam renang semulajadi'. Batuan yang ada di lembah ini adalah batuan tertua di dunia, yang dibentuk dari quartz dengan pinggiran berupa kristal.

7. Blood Pond Hot Spring - Jepun
Mata Air Panas Kolam Darah, adalah salah satu 'neraka' di Beppu, Jepun. Sembilan mata air panas alami yang muncul ditempat ini sangat indah, tapi mungkin tidak untuk mandi. 'Neraka kolam darah' ini memiliki air dengan warna merah akibat kandungan besi di dalamnya.

8 The Stone Forest - China
Hutan Batu yang dalam bahasa asalnya dibaca Shilin, adalah batuan semulajadi yang dibentuk dari air yang terus menerus menerpa permukaan dan menghakis bebatuan yang ada dan meninggalkan bentuk berupa tiang-tiang semulajadi. Daerah ini dikenali semenjak dinasti Ming dan dianggap sebagai 'Keajaiban Dunia Pertama'


9. The Richat Structure - Mauritania

Permukaan tanah yang luar biasa ini berada di bahagian Barat Daya gurun Sahara, dan disebut sebagai Richat Structure, dan begitu besar (diameternya mencapai 50km) sampai dapat dilihat dari luar angkasa. Bentuk lingkaran yang ada juga masih belum dapat dijelaskan oleh para saintis

10. Eisriesenwelt Ice Caves - Austria
Gua Ais ini berbeza sekali dengan gua biasa. Sekali anda masuk, panahan cahaya yang ada akan membuat anda merasa tidak sedang berada dalam planet ini, tapi sedang menjelajah ke planet lain. Gua Eisriesenwelt ini adalah gua terbesar yang ada dan dapat mencapai panjang 40km.

0 comments:

Post a Comment

Followers