Friday, 5 August 2016

Filled Under:

Rahsia Tasik Paling Masin di Dunia TerkuakTasik Don Juan di Antartika adalah tasik paling masin di dunia. Tasik ini terletak di McMurdo Dry Valley. Kadar garam tasik yang mencapai lapan kali ganda Laut Mati sejak lama mengundang teka-teki. 


Pasukan saintis dari Brown University berjaya menguak rahsia kemasinan tasik tersebut. Mereka memublikasikan hasil penelitiannya di jurnal Scientific Report baru-baru ini. geologi mencari, garam dan air di Tasik Don Juan berasal dari deposit kalsium klorida di sekitar tasik. Garam "menghisap" air di udara apabila kelembapan meningkat. 

Garam dan air lalu mengalir ke tasik. Air tasik juga kadang berasal dari salji yang meleleh membawa garam. Saat garam dan wap air di udara menyatu, corak gelap terbentuk di permukaan. Uniknya, corak ini juga didapati di Planet Mars. James Head, co-author dalam penerbitan penyelidikan, mengatakan bahawa Don Juan dan basin di Mars punya kesamaan. 

Sama-sama tasik tertutup. Sejauh ini, telah ratusan basin tertutup yang ditemui di planet merah itu. "Jadi, apa yang kami dapati di Antartika mungkin menjadi kunci bagaimana tasik bekerja di Mars masa lalu dan bagaimana kelembapan mengalir di permukaannya hari ini," kata Head. James Dickson yang juga terlibat penyelidikan, seperti dikutip Discovery, Isnin (11/2/2013), mengatakan bahawa secara umum seluruh komposisi terdapat di Marikh untuk menyokong jenis hidrologi seperti Don Juan.

 "Tidak mungkin ada air yang cukup di Mars sehingga boleh membentuk tasik, tetapi arus yang lebih besar di Mars masa lalu mungkin membentuk banyak Don Juan," urai Dickson. Penyelidikan untuk mendedahkan rahsia kemasinan Don Juan ini dilakukan dengan mengambil 16,000 gambar selama dua bulan terakhir. Perubahan warna dan penampakan lain tasik diamati. Diketahui, warna dan penampakan lain menunjukkan keadaan persekitaran.
1 comments:

Followers

networkblogs