Sunday, 7 July 2013

Filled Under:

Foto Kehidupan Seharian Pengusti Sumo di Jepun


Stables adalah tempat dimana para pegusti sumo berlatih sumo dan menghabiskan kehidupan sehari-harinya di Jepun iaitu sebuah tempat dimana tradisi berkuasa dan hanya sedikit dunia moden yang dibiarkan masuk.

Seorang jurugambar bernama Paolo Patrizi mengatakan bahawa stables lebih seperti sebuah biara daripada sebuah tempat pusat sukan.

Patrizi yang telah tinggal di Jepun selama lapan tahun terakhir mempunyai kepentingan dengan sukan sumo sejak 5 tahun yang lalu, dan ia diberikan kebenaran untuk masuk ke tiga stables yang berbeza selama kira-kira sebulan.

Hasil karya fotografinya menunjukkan pesumo di tempat kerja dan dalam kehidupan seharian mereka.


 
Menunggu di Asashoryu. Yokozuna, kedudukan tertinggi di sumo, selalu menjadi yang pertama untuk dilayani di Takasago-beya.


Para pegulat sumo mendapatkan dandanan rambut simpul atas di akhir latihan pagi. Dengan gaya dandanan rambut samurai abad ke 17 mereka, pegusti sumo diharapkan untuk menunjukkan sikap tabah seorang samurai

Patrizi mengatakan "Saya ingin mengabadikan sebanyak mungkin yang saya boleh dari bagaimana mereka hidup dalam kesehariannya. Mereka menghabiskan sebahagian besar hidup mereka disana. Mereka tidak banyak mengembara dari tempat tersebut. "

Para pegusti hidup, makan dan berlatih bersama di stables. Patrizi mengatakan bahawa latihan bermula sekitar jam 06.00 dengan para junior. Pegulsti mencabar lawan dan pegusti tersebut tetap berada di dalam ring sampai seseorang mengalahkannya. Pada pukul 08.00 lebih banyak pegusti senior yang datang, dan pergelutan pun menjadi semakin menarik.

"Beberapa ahli gusti tangguh memilih pegusti yang lebih muda, dan mereka menghabisi pegusti muda tersebut. Ada beberapa pemukulan serius berlaku. Ada banyak bulli berlaku, tetapi orang-orang tetap tenang. Mereka tidak boleh mengeluh, "kata Patrizi.Chef Tagonishiki menyiapkan makan tengah hari di Takasago-beya.


 Latihan sangat meletihkan. Ketika para pesumo pergi keluar paling banyak dilakukan pada hari minggu atau hari cuti mereka. Kadang-kadang mereka mengisi masa lapang dengan menyewa video atau bermain permainan video.

Walaupun mereka hidup di dunia moden, kehidupan para pegusti sumo umumnya masih dipandu oleh amalan-amalan yang telah berabad-abad lamanya, termasuk cara mendandan rambut mereka dalam chonmage (yang dibentangkan selepas mandi dengan penata rambut yang khusus bekerja di stable).
Menunggu di Asashoryu. Yokozuna, kedudukan tertinggi di sumo, selalu menjadi yang pertama untuk dilayani di Takasago-beya

Pegusti mencuci diri dengan hos di luar Musashigawa-beyaNamun sukan sumo telah berubah, dalam beberapa tahun terakhir sukan tersebut dilanda skandal dan rasuah, termasuk penggunaan dadah, perjudian, dan sambungan dengan kejahatan terorganisasi.

Mungkin sebagai akibatnya, jumlah lelaki Jepun yang mendaftar sebagai ahli gusti sumo mencapai titik terendah sepanjang tahun 2013, dan orang yang menonton perlawanan sumo pun semakin berkurang.

Sementara itu, ahli gusti asal Mongolia dan Hawaii telah mula mengambil gelaran juara daripada mereka di Jepun, di mana sukan sumo berasal.sumber

Tagonishiki mengayuh basikal di Kinshicho, Jepun, pada hari Minggu

Patrizi berkata:

     "Masalahnya adalah ketika mereka melakukan kejohanan, para pegusti sumo   memulakan pertarungannya pada jam 4 petang, dimana tidak banyak orang yang dapat menghidupkan TV mereka untuk menonton perlawanan tersebut selain pada akhir waktu yang merupakan hari pertandingan final. Saya tidak mendengar banyak orang muda yang berbicara tentang sumo. "


Seorang pegulat sumo minum minuman rigan di luar Musashigawa-beya

 
2 comments:

  1. damn looking... hahaha..

    p/s : admin jom exchange bloglist.

    bankami.net

    ReplyDelete
  2. waduh gka apke baju ya

    ReplyDelete

Nuffnang Ads

Followers