Wednesday, 31 October 2012

Filled Under:

10 Negeri Dongeng Yang Ada Di Dunia Nyata


Adakah anda pernah ingin pergi ke negeri dongeng? Negeri dengan kehidupan para Hobbit atau Harry Potter? Atau tertanya-tanya dengan keistimewaan negeri padang pasir dalam Star Wars? Tempat-tempat ini akan membuat anda bingung apakah anda baru sahaja melangkah ke negeri sihir dan fantasi. Dengan alam yang tidak biasa, pemandangan yang tidak nyata dan seni bina negeri dongeng ... tempat-tempat ini akan membuat anda masuk ke dunia yang tidak anda kenal ... 1. COLMAR, PERANCISBy Fr Antunes

Daerah Colmar di Perancis telah dinyatakan sebagai bandar yang paling indah di Eropah, seakan baru keluar dari negeri dongeng. Kota Kecil di Alsace ini terkenal bukan hanya kerana seni bina bandar tuanya yang berwarna warni. Colmar, terletak di jalur Wine (anggur) Alsatian, disebut sebagai "Pusat Alsatian Wine". Bandar ini mempunyai iklim yang hangat dan bandar terkering kedua di Perancis tentu saja merupakan bandar ideal untuk ladang-ladang anggur.

Seolah-olah sebagai Ibu Kota Anggur tidak cukup sebagai sebutannya, Colmar, dengan bangunan, taman, air pancut dan saluran-saluran-nya disebut sebagai "Venice Kecil" (La Petite Venise). Bandar ini juga merupakan bandar kelahiran dari Frédéric Bartholdi yang merupakain berjenama Patung Liberty yang terkenal di New York juga bandar dari pelukis Martin Schongauer.

Colmar, France. By Nikkodem


2. PULAU Faroe
Faroe Islands. By webax.it
tidak ada yang akan menyalahkan  mengira dari pertama kali melihat bahawa pulau ini memang dihuni para Hobits dan Elves dari "The Lord Of The Rings". Pulau ini terletak di antara Iceland dan Norway, di tengah-tengah Gulf Stream pada Lautan Atlantik Utara. Terdiri dari 18 pulau, Pulau Faroe benar-benar adalah sebuah rumah dari pemandangan indah dan dramatic dari puncak Gunung Berapi serta ombak lautan yang menghentam garis pantainya yang berbatu-batu. Pulau ini benar-benar sangat magis serta misteri dengan pemandangannya yang membuat kita terbawa jauh ke dalam dunia fantasi daripada dunia nyata.

3. Istana Neuschwanstein, JERMAN

Dramatic look of Neuschwanstein. By Nataraj Metz


Kalau saya berfikir bahawa ini adalah Istana Disneyland, i Puetri-puetri cantik berambut emas. Pada kenyataannya adalah Neuschwanstein Castle ini lebih nyata daripada yangsaya fikirkan. Dikontruksi pada sebuah bukit pada abad ke 19 untuk Ludwig II, namun isi dari istana sangatlah Honour pada waktu itu: bangunan ini mempunyai air yang mengalir terus menerus dengan tandas yang automatik flushing di setiap lantainya serta system pemanasan (yang di zaman itu sudah sangat MEWAH ). Saat ini, Neuschwanstein terletak di perhentian utama perjalanan romantic, menyusuri sejarah Bavaria dengan bandar-bandar dan istana-kastilnya yang bersejarah.

4. Cappadocia, Turki

Jika memang ada sebuah dongeng tentang negeri magis yang berdasar dari tanah liat, dan pasti tempatnya berasal dari Cappadocia. Daerah yang terkenal ini terlenak di tengah Turki dan sangat terkenal untuk kerajinan pot serta formasi batu yang unik di mana para rakyat zaman dahulu mengukir rumah mereka dan gereja di batu-batu tersebut. Daerah ini juga terkenal untuk batu aneh dengan formasi yang disebut "Cerobong Peri" yang boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti Cone, cendawan, medan dan batu lancpi. Tradisi tanah liat dan seramik di Turki merupakan kerajinan yang paling tua di dunia yang bermula dari abad ke 8.

5. HOI AN, VIETNAM

Hoi An. By jmhullot

Jika anda sudah pernah ke Vietnam, . Bandar kecil yang sangat penuh warna, magis dan luar biasa indah ini adalah lebih seperti rumah bagi lautan sutera. Terletak di pantai Laut China Selatan, bandar ini pada dulunya merupakan pelabuhan penting dan pusat perdagangan. Saat ini, banyak traveler dan backpacker mencari negeri dongeng pada bandar ini dan tidak boleh mengalihkan diri dari pesonanya. Atmosfera Hoi An merupakan sebuah gabunganyang indah dari keramahan para penduduknya serta senibina-nya yang seperti keluar dari Negeri dongeng, dan tidak hairanlah kalau bandar ini menjadi salah satu bandar destinasi paling cantik di Asia Tenggara.

6. Greenland

Tasiilaq Greenland. By chrissy575

Tidak tersentuh, terpencil dan sukar dicapai, Greenland adalah sebuah alam liar di mana banyak jalan yang belum ada, pemandangan yang belum terjamah dan tentu saja membuat agan menganga. Dengan tidak adanya pokok, jalan dan serta hampir tidak ada orang, pulau ini tentu saja membuat agan berfikir lebih banyak diisi oleh Dwarf daripada manusia. Walaupun sejuk, Greenland adalah sebuah tempat yang tidak dapat dilupakan dengan auroranya yang magis dan rumah-rumahnya yang berwarna-warni.

7. VENICE, ITALY
Venice. By MorBCN

Venice sangat sukar ditandingi. Reka bentuk yang membuat kita menganga, saluran-saluran yang unik serta percampuran dari pemandangan hebat dan atmosfera luar biasa adalah sesuatu yang tidak dimiliki oleh mana-mana tempat. Venice seperti diimport dari dimensi lain meskipun Akhbar New York Times mendeskripsikannya sebagai "Tidak diragukan sebagai bandar yang paling indah yang dibina oleh manusia." Terletak sepanjang 117 pulau kecil, Venice mempunyai 455 jambatan, beratus-ratus saluran di mana gondola romantic mengayuh perahu mereka melalui bandar. Tentu saja ini adalah rumah dari Karnival Venice yang terkenal, Venice Biennale dan the Venice Film Festival. Gimana gan? Siap-siap bawa calon-nya ke sini, langsung ane jamin diterima lamarC2? ilustrasi MASA kehamilan merupakan momen palin ...

Twitter
DampoawangCopas

DampoawangCopas Manfaat Minum Air, Saat Perut Kosong fb.me/E6y29B8I 55 days ago · reply · retweet · favorite

DampoawangCopas "Putera" Maya Berusia 1,300 Tahun Ditemukan fb.me/T6UYoYjl 55 days ago · reply % agon or House of Flying Daggers. Tidak hairan kalau agan-agan membayangkan jadi Samurai dan berkelana di hutan ini dengan pedang agan. Hutan ini adalah sebuah contoh dari beratus-ratus hutan yang mengagumkan di Asia Tenggara. Buluh memang bermain sebuah peranan penting dalam budaya asia-sebagai lambang dari umur panjang di China, symbol persahabatan di India dan di Jepun, banyak kuil Shinto dikelilingi oleh hutan Bambu - dianggap sebagai penghalang suci untuk menghalau roh jahat.

10. Sintra, Portugal


Palacio de Sintra. By szeke

Portugal mungkin terkenal dengan sepak bolanya untuk agan. Tapi siapa sangka Portugal mempunyai puteri-puteri yang berkeliaran di bandar Sintra. Semua orang yang melawat bandar magis ini, terletak tidak terlalu jauh dari Lisbon, dapat melihat keindahannya. Istana Perrna, the Castelo dos Mouros (Istana The Mouro), dan Palácio Nacional de Sintra (Istana Negara Sintra) adalah tiga istana di bandar itu yang sangat menakjubkan. Juga jangan lupa mengambil kira bahawa Pergunungan Sintra merupakan taman yang paling besar di Lisbon juga menambah pesona misteri kota ini.
0 comments:

Post a Comment

Followers

networkblogs