Sunday, 15 April 2018

Filled Under:

Seni Sulaman Jalanan Paling Cool di DuniaYarn bombing, guerilla knitting, urban knitting, atau graffiti knitting adalah salah satu bentuk seni jalanan atau grafiti dengan menggunakan seni sulaman. Seni jalanan ini bermula beberapa tahun yang lalu sebagai bentuk ekspresi di ruang awam. Yarn Bombing biasanya dilakukan oleh kumpulan atau individu.

Pokok, basikal, public phone, kereta, patung, bahkan kenderaan tentera telah di "bom" dengan benang berwarna-warni, bertekstur, sebuah karya seni yang dapat dilihat masyarakat awam. Saat ini Yarn Bombing telah menjadi sebuah pergerakan seni global. Awal gerakan ini pertama kali dikaitkan dengan Magda Sayeg dari Houston, AS. Idea ini pertama kali muncul ketika ia menutupi gagang pintu dengan sulaman yang ia buat.

Populariti Yarn Bombing saat ini telah merebak ke seluruh dunia dan mulai banyak bermunculan kelompok-kelompok seniman jalanan Yarn Bombing. Namun, seiring dengan kepopulerannya, Yarn Bombing justru dianggap illegal di beberapa negara kerana merupakan suatu bentuk vandalisme.


0 comments:

Post a Comment

Followers